Een autismespectrumstoornis (ASS) is een beperking. Niet voor niets noemen we het een ‘stoornis’. Maar waarom eigenlijk? Omdat het afwijkt van ‘het normale’? Wat dat ook mag zijn.
We zouden ook kunnen zeggen dat mensen met autisme anders zijn. Dat is ook zo. Ze denken anders, praten anders, voelen anders. Vaak zijn ze gevoeliger, hebben ze eerder last van teveel prikkels. Dat is lastig want het aantal prikkels is in onze snelle informatiemaatschappij de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. Evenals het aantal kinderen en volwassenen met een vorm van ASS.
Mensen met autisme moeten functioneren in een samenleving die van hun anders zijn een handicap maakt. Dit boek laat een aantal van die mensen aan het woord. Het laat zien hoe ze dat doen. Sommigen zijn daar beter in dan anderen. Dat hangt van veel factoren af. Maar wat opvalt, is de power en het optimisme waarmee ze hun best doen zich aan te passen. Aanpassen? Inderdaad is dat waar het vaak op neerkomt. Die aanpassing komt tot nu toe voornamelijk van één kant. Hun kant.
Deskundigen, werkgevers en vertegenwoordigers van belangenorganisaties komen in dit boek ook uitgebreid aan het woord. Zij werken nauw samen met mensen met een vorm van autisme. Hun visie over wat deze andersdenkende en –voelende mensen voor onze maatschappij kunnen betekenen, is opmerkelijk.
Een leerzaam boek voor mensen met een ASS, maar vooral voor iedereen die zich serieus wil verdiepen in de gedachten- en gevoelswereld van mensen met autisme.
De prijs van dit boek bedraagt € 19,45. Het boek bestaat uit 200 pagina's. U kunt het boek bestellen bij bol.com. De link hieronder brengt u rechtstreeks naar de goede pagina, waarop u ook nog enkele reviews van lezers aantreft.
http://www.bol.com/nl/p/autipower/1001004011197901/?featuredProduct
Recensie van Sanne van der Hagen op website
www.noxqs.nl :
Al na het eerste hoofdstuk was ik volledig verkocht. Het boek doet op bijzondere wijze recht aan mensen met autisme. Maar geeft ook inzicht in hoe we mensen in het algemeen zouden kunnen benaderen. Het gaat namelijk om het individu, om de persoon, niet om het labeltje dat deze persoon aan zijn rugzak heeft hangen. En je kunt – volgens mij – alleen maar over individualiteit schrijven door verhalen te schrijven. Geen lijstjes met kenmerken of methodieken, maar echte verhalen.
Mensen met autisme laten zich niet indelen. Ook niet met een labeltje ‘autisme’. Een zin die in diverse hoofdstukken terug komt is ‘mensen met autisme zijn echt’. Ze vragen van je dat je ze ook zo benadert, niet vanuit een handleiding of een methode, maar als mens, als individu met een eigen manier van denken en doen. En dat vraagt volgens de geïnterviewde deskundige Theo Peeters om creativiteit, zowel van ouders als van professionals. “Het is jammer dat men de gemakkelijkste weg zoekt van methodes en handboeken”. In verschillende hoofdstukken komt naar voren dat het belangrijk is mensen met autisme te leren kennen, te leren begrijpen hoe ze denken en erachter komen welke passie en welke kwaliteiten ze hebben. En dat geldt voor ieder individu.
Herman Jansen en Betty Rombout hebben die boodschap dan ook goed begrepen. Ze hebben op persoonlijke wijze de verhalen opgeschreven van allemaal individuen. Lees het! Ervaar het en laat je ogen openen door de 23 mooie verhalen van nog veel meer mensen.