> Uitgeverij Pepijn: voor maatschappelijk relevante en journalistiek hoogwaardige boeken. - - Home uitgeverijpepijn-nl
 
Zoeken
 

  Direct naar het bestelformulier: klik hier

Het elftal dat de mist inging

Willem Bux

9 juli 2015

9789078709107

De voormalig voetbaltrainer Frans Malherbe is negentig jaar oud en zo dement als een deur. Sportjournalist Willem Bux ontmoet hem bij toeval op een herfstige septemberochtend in Maastricht, een uur nadat hij op staande voet is ontslagen door zijn nieuwe chef van Het Limburgs Dagblad. Malherbe zet hem op het spoor van de Congolese spits Leon Makuna en keeper Dmitri Skriabin, twee vedetten die meer dan dertig jaar geleden kleur gaven aan Blauw-Wit, een club uit de Belgische mijnstreek.

In 1981 speelt Blauw-Wit in de Europa Cup. Ze verslaan het grote Arsenal maar verschijnen in de volgende ronde niet op tijd voor een wedstrijd in het Schotse Inverness. Wat is er gebeurd? Welk drama speelt zich af in de Schotse mist? Waar is Makuna? En welke rol spelen de paters van Het Klooster in Genk en de aantrekkelijke masseuse Olga?
 

Aantal pagina's: 168
Boekhandelsprijs: 15,45
ISBN 9789078709107



Van dezelfde auteur: 'Het meisje dat Het Kanaal overzwom'. 

U kunt 'Het elftal dat de mist inging' bij de uitgeverij bestellen via onderstaand bestelformulier. U heeft het boek dan binnen 3 werkdagen in huis met een factuur. Verzendkosten worden niet in rekening gebracht.


Recensies:

Recensie Staantribune, tijdschrift over voetbalcultuur (maart 2016):

'Hou je van een beetje mysterie, maar heb je geen zin in Saskia Noort of Bonita Avenue? Dan ga je Het elftal dat de mist inging vast appreciëren....
Willem Bux, een pseudoniem, fietst de lezer soepel langs onderwerpen als bijgeloof, hekserij, euthanasie en zelfs de MH17 op een intrigerende manier. Bux prikkelt, maar pijnigt niet. Geen boek dat je op het puntje van je stoel leest, maar achteroverleunend op een zondagmiddag.


Recensie op hebban.nl van Jan M. Jorna:

'Heerlijke zoektocht naar zoekgeraakte wonderspits'
Klik hier


Recensie van Erik Riemens:

'Allesbehalve de mist in'
 
Met de titel 'Het elftal dat de mist inging’ kun je in eerste instantie meerdere kanten op. Is het een voetbalboek dat de tanende prestaties van een team beschrijft? Oftewel onderweg naar de ondergang? Of is het een voorbode voor een angstaanjagend avontuur waarin een voetbalploeg belandt en nooit meer uitkomt? 

Bux slaagt er in om de lezer mee te nemen in zijn soms letterlijk uitstrekkende zoektocht naar de Congolese spits Leon Makuna en keeper Dimitri Skriabin, twee vedetten van weleer, en schrijft onderhoudend.

In het arsenaal van autobiografische verhandelingen van topvoetballers, veelal met extreme uitspattingen die gekker dan gek waren, is ‘Het elftal dat de mist inging’, op zijn plaats. We waren met zijn allen wel toe aan no-nonsens voetbalfictie.
De combinatie met Buxs fantasie en feiten die geen feiten zijn en de nodige actualiteit, blijkt een goede. Het geeft de lezer daarmee een helder houvast, herkenning en vormt de stabiele basis voor zijn boek. Een groteske voetballiteratuurprijs zal Bux er niet mee winnen, daarvoor zijn sommige passages net te onlogisch en ongeloofwaardig, maar met zijn debuut ‘Het elftal dat de mist inging’, gaat hij allesbehalve de mist in.

Erik Riemens


Recensie van Betty Rombout:

'De grenzen van de werkelijkheid'

'De journalist in mij had plaats gemaakt voor de schrijver en schrijvers hebben in tegenstelling tot journalisten het volste recht zich in het land van de verbeelding te begeven, ver voorbij de grenzen van de werkelijkheid. Zo veel als ze maar willen. Maar wilde ik dat?'

Dát is wat Willem Bux zich in het boek afvraagt. Dát is ook wat het boek is. Een mix tussen onderzoeksjournalistiek en een roman, met een mooi sausje van humor én gevoel. ‘Het elftal dat de mist inging’, raakt je. Het laat je niet los. We lezen over mensen die in een kleine wereld met elkaar verbonden zijn. Een wereld waarin iedereen zijn leven leeft, geheimen en zorgen heeft: ‘Ik heb Leon eens beloofd niemand iets te vertellen, maar na zo’n lange tijd kan het denk ik niet zo kwaad meer’, zegt de ex-masseuse Olga in het boek.

‘Het elftal dat de mist inging’ begint bij ex-voetbaltrainer Frans Malherbe, negentig jaar oud en ‘zo dement als een deur’. Hij speelt een centrale rol in het boek, zonder echt aanwezig te zijn. Journalist Willem Bux ontmoet hem per toeval en langzaamaan ontrolt zich een verhaal. Een verhaal waarover zo blijkt later, een boek te schrijven is. In 1981 speelt Blauw-Wit in de Europa Cup. Ze verslaan het grote Arsenal maar verschijnen in de volgende ronde niet op tijd voor een wedstrijd in het Schotse Inverness. Welk drama speelt zich af in de Schotse mist? Waar is de spits Leon Makuna gebleven?

Is Willem Bux voorbij de grenzen van de werkelijkheid gegaan met dit boek? Ja, daarvoor is het een roman. Nee, omdat het boek veel feitelijkheden kent. Zoals? ‘In Eindhoven hoefde ik nog geen honderd meter te lopen van het station naar de voormalige Lichttoren van Philips, een gebouw waarin het bedrijf vroeger de levensduur van gloeilampen testte en waar nu een grand café restaurant is gevestigd. Het was er erg druk. Hoe vond ik Olga tussen al dit volk?’ Bux vond Olga, zoals destijds Bux ook mij vond. Daar op die plek, waar we regelmatig vergaderden over ons boek over autisme. Sweet memories, zoals zovelen, zoals in ‘Het elftal dat de mist inging’.

Betty Rombout




   

Het boek    
 
* verplicht in te vullen veld
: * Dhr. Mw.
Voorletter(s) : *
Naam : *
Organisatie :
Adres/Postbus : *
Postcode : *
Plaats : *
E-mail : *
 
bestelt *
 exemplaren van het boek "Het elftal dat de mist inging"

Opmerkingen :

Anti Spam regel :