> Uitgeverij Pepijn: voor maatschappelijk relevante en journalistiek hoogwaardige boeken. - - Home uitgeverijpepijn-nl
 
Zoeken
 

 
Verwarde personen zijn het probleem niet

Over de echte vragen in de ambulante ggz

Piet-Hein Peeters

Verschijningsdatum: 15 oktober 2015
ISBN 978 9078709 213
82 pagina's

Steeds meer mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) wonen zelfstandig. Opnames zijn van zo kort mogelijke duur. In Verwarde personen zijn het probleem niet’ zet Piet-Hein Peeters het licht op de zorg die deze mensen krijgen.
 
Op basis van research en interviews met twintig betrokkenen - bestuurders, deskundigen, zorgverleners, cliënten - trekt hij de conclusie dat mensen met een EPA gevraagd worden van de wal op het schip te stappen, terwijl het schip verder weg is komen te liggen. En deze groep bestond al niet uit de beste zwemmers.
 
Peeters laat zien dat de kwaliteit van de op dit moment geboden zorg inderdaad een bron is van de explosieve groei in het aantal verwarde personen. Hij formuleert uiteindelijk drie vragen die volgens hem belangrijk zijn in de noodzakelijke verbetering van de zorg voor deze zeer kwetsbare mensen.
 
 
Piet-Hein Peeters is journalist en hoofdredacteur van het maandblad Zorg+Welzijn. Hij publiceerde in 2012 met Cindy Cloïn Onder het mom van zelfredzaamheid’ en in 2013 met Jasper Loots De gemeenteraad heeft geen toekomst. 
 
Over Onder het mom van zelfredzaamheid’ schreef de Volkskrant:
"Met kennis van zaken en met een prikkelende nieuwsgierigheid, maar zonder te verzanden in partijpolitieke of ideologische scherpslijperij zetten de auteurs de discussie over de verzorgingsstaat op scherp." 
 
’De gemeenteraad heeft geen toekomst’ leidde tot een landelijk publiek debat over de positie van de raad en kreeg aandacht van onder meer NRC Handelsblad, Nieuwsuur, De Gelderlander, Trouw, De Telegraaf en De Correspondent. 

Dit boek is helaas uitverkocht


 


 

Reacties van lezers:

'Mooi boekje. Waardevolle rondgang langs deskundigen. Leest door journalistieke manier van schrijven lekker weg'
Bert Stavenuiter, directeur Ypsilon, vereniging voor familieleden en naasten van mensen met schizofrenie en een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose

'Het boek plaatst de verschillende aspecten van dit onderwerp mooi in perspectief' #aanrader #leestip'
Edwin ten Holte, bestuurder RIBW Nijmegen & Rivierenland

'Een nuttig en prettig geschreven document. Potentiële katalysator in een urgent debat'
Hans Boutellier, algemeen directeur Verwey-Jonker Instituut