> Uitgeverij Pepijn: voor maatschappelijk relevante en journalistiek hoogwaardige boeken. - - Home uitgeverijpepijn-nl
 
Zoeken
 

  Direct naar het bestelformulier: klik hier

De gemeenteraad heeft geen toekomst
Er is geen toekomst zonder gemeenteraad

Jasper Loots en Piet-Hein Peeters

19 november 2013 / 2e druk: maart 2014

978 9078709 237

Volgens de grondwet staat de gemeenteraad aan het hoofd van de gemeente. Op papier is de raad de baas. Hij wikt, beschikt en verdeelt de centen. 
 

De praktijk is beduidend weerbarstiger. Beleidsontwikkelingen als de transities in het sociale domein en de invoering van de nationale politie ondergraven de positie van de gemeenteraad. De invoering van het dualisme heeft evenmin geholpen. De raad lijkt eerder het vijfde wiel aan de wagen van het lokaal bestuur dan de zelfbewuste bestuurder. 
 

In ‘De gemeenteraad heeft geen toekomst’ analyseren Marijke Vos, Erwin van der Krabben, Pieter Tops, Jan Mans, Douwe Jan Elzinga, Klaartje Peters, Jantine Kriens, Marcel Boogers en René Gude de vermetele positie van de lokale democratie. Bovendien reageren raadsleden zelf op de vermeende uitholling van de lokale volksvertegenwoordiging. 
 

"Raadsleden zitten in de cockpit van een kermisvliegtuigje. Zo eentje waarvan de exploitant bepaalt hoe hoog die gaat en hoe lang het duurt." - Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur (Universiteit Twente) 
 

“Eén keer per maand moest ik naar de raad en vroeg ik me af waar die het nou toch weer over hadden." - Jan Mans, voormalig burgemeester in acht gemeenten

“Raadsleden zijn vreemde eenden.” - René Gude, Denker des Vaderlands 
 

De eerste druk bleek een belangrijke bron te zijn voor een breed, nog steeds lopend publiek debat over de positie van de gemeenteraad. Onder meer NRC Handelsblad, Nieuwsuur, De Telegraaf, decorrespondent.nl en Trouw pakten de handschoen van de auteurs op.

 

Prijs: 15,45 euro (incl. btw)
Bestellen kan via onderstaand formulier. U ontvangt het boek dan met een factuur binnen drie werkdagen. Portokosten worden niet in rekening gebracht. 


Meer informatie over de auteurs:
Jasper Loots
Piet-Hein Peeters
  Reacties van lezers:
 
"IJzersterke opbouw. Ik heb er van genoten" - Will Tinnemans, journalist, auteur van onder meer 'Voor jou tien anderen' 
 
"Prachtig, met vaart geschreven, leest als een ontdekkingsreis" - Maarten Loeffen, kenner van de transities in het sociale domein
 
"Lange tijd niet zo'n lezenswaardig juweeltje in handen gehad over heden en toekomst van de gemeenteraad" - Marjan Lucas, voormalig raadslid
 
Op Twitter:
 
"Boekje is uiterst leerzaam"
 
"Verplichte kost voor elk raadslid"
 
"Ik denk dat jullie boek voor veel nodige bewustwording, inspiratie en discussie zal zorgen"


   

Het boek    
 
* verplicht in te vullen veld
: * Dhr. Mw.
Voorletter(s) : *
Naam : *
Organisatie :
Adres/Postbus : *
Postcode : *
Plaats : *
E-mail : *
 
bestelt *
 exemplaren van het boek "De gemeenteraad heeft geen toekomst"

Opmerkingen :

Anti Spam regel :