> Uitgeverij Pepijn: voor maatschappelijk relevante en journalistiek hoogwaardige boeken. - - Home uitgeverijpepijn-nl
 
Zoeken
 

  Direct naar het bestelformulier: klik hier

Eerlijk duurt te lang
list en bedrog in de Sport

Jeroen Jansen en Herman Jansen

November 2003

978 90807574 24

Met medewerking van:
Piet Schrijvers, Toon Gerbrands, Ronald Naar, John Blankensteijn, Huub Stevens, Jacco Eltingh, Peter Winnen, Marcel Wouda, Marc Lammers, Hein Verbruggen, e.v.a.

Vals spel
Waarom lopen sommige golfers met konijnenkeutels op zak? Welk geheim droeg de Poolse atlete Stanislawa Walasiewicz jarenlang met zich mee en wat dacht de Tunesische keeper Chokri al-Ouaer toen hij zichzelf opzettelijk in het gezicht sneed tijdens de finale van de Afrikaanse Champions League. Voor het plegen van welk misdrijf kreeg Piet Schrijvers ooit een klein fortuin aangeboden? De antwoorden op deze vragen staan beschreven in Eerlijk duurt te lang, dat in zijn geheel is gewijd aan het fenomeen vals spel. Aan de hand van vijf categorieën gaan de schrijvers op zoek naar de meest spraakmakende, hilarische en ook schrijnende voorbeelden van foul play in de geschiedenis van de sport. Eerlijk duurt te lang is enerzijds een ode aan de sporter die met creatieve middelen zijn gebrek aan kracht en snelheid poogt te compenseren, en anderzijds een aanklacht tegen de toegenomen macht van het geld in de sport.

In Eerlijk duurt te lang komt een groot aantal Nederlandse sporters en coaches aan het woord. Zij vertellen openhartig over de mogelijkheden van vals spel in hun sport en geven antwoord op de vraag of zij wel eens vals hebben gespeeld. Zo doet atleet Simon Vroemen een boekje open over het ‘verstoppertje spelen’ van een aantal Spaanse collega’s tijdens dopingcontroles, vertelt volleybalcoach Toon Gerbrands over het manipuleren van scheidsrechters, spreekt oud-scheidsrechter John Blankenstein over Zuid-Europese verleidingen en beschuldigt Piet Schrijvers, voormalig doelman van Oranje, zijn Maltezer collega van twintig jaar geleden van omkoping.

De schrijvers
Jeroen Jansen is freelance-journalist, co-auteur van ‘Wim van Est; Zijn hart stond Stil’ (Uitgeverij Aspekt, 2001) en ‘Utrecht aan Zee’ (Uitgeverij Pepijn, 2003).

Herman Jansen is co-auteur van ‘De dood moet een Wener zijn’ (Elmar, 2000), ‘Utrecht aan Zee’ (2003) en auteur van het spraakmakende boek 'De Ambtenarenplaag' (2006). 

Eerlijk duurt te lang levert 210 pagina’s leesplezier op. U kunt het boek bestellen door onderstaande formulier in te vullen en te verzenden. Binnen enkele dagen heeft u het boek in huis.

De prijs van het boek bedraagt 14,95 euro. Deze prijs is inclusief BTW en verzendkosten. 

Recensies: Er staan 2 recensies op deze pagina.
Recensie 1
OMKOPING: "SCHOP CRUIJFF UIT DE WEDSTRIJD"
Piet Schrijvers heeft aan de vooravond van Ajax - FC Twente (3-0) op 6 april 1970 van een hem onbekende man het verzoek gekregen Johan Cruijff uit de wedstrijd te schoppen.

De doelman van Twente zou een beloning van duizenden guldens krijgen voor het opzettelijk blesseren van de Ajacied. Ploeggenoot Willem de Vries kreeg hetzelfde verzoek."Ik ben niet snel van mijn stuk te krijgen, maar toen was ik wel even van de kaart", aldus de nu 56-jarige Schrijvers in het televisieprogramma 2Vandaag.

Beide spelers komen in het donderdag verschenen boek 'Eerlijk duurt te lang, over list en bedrog in de sport' aan het woord. Het boek is geschreven door de journalisten Jeroen Jansen en Herman Jansen.Schrijvers en De Vries gaven de telefonische poging tot omkoping door aan toenmalig Twente-trainer Kees Rijvers en voorzitter Hilbrink. Het incident werd door laatstgenoemden en de spelers echter niet in de publiciteit gebracht. De twee spelers vermoedden overigens dat het verzoek kwam van een supporter uit Rotterdam. Op 26 april stond namelijk Ajax - Feijenoord op het programma. De topper eindigde dankzij onder meer één doelpunt van Cruijff in 3-3. Ajax sleepte dat jaar met vijf punten voorsprong op Feijenoord de landstitel in de wacht.
Bron: Site FC Twente

Bestel dit boek. Klik hier 


Recensie 2
ODE AAN DE ONSPORTIEVE CREATIVITEIT
Hans Goossen, Limburgs Dagblad, 25 november 2003

In 'Eerlijk duurt te lang' verhaalt het journalistenkoppel Jeroen en Herman Jansen over list en bedrog in de sport. Onthullend is het boek niet, al valt er wel veel te lachenDe Algerijn Abbes Tehami startte de marathon van Brussel in 1992 met snor, maar kwam zonder neusstoffering als winnaar over de finish.

Al gauw bleek dat sprake was van bedrog. Tehami had het na twintig kilometer okselfris overgenomen van zijn coach. De twee leken best op elkaar, afgezien dan van die snor die het duo over het hoofd had gezien. Een hilarisch voorbeeld van list en bedrog, opgetekend door het journalistenkoppel Jansen en Jansen in hun onlangs verschenen boek Eerlijk duurt te lang.

Het 200 pagina's tellende boekwerkje leest gemakkelijk weg, maar onthullend is het niet echt. De vele voorbeelden die Jeroen en Herman Jansen bijeengeveegd hebben zijn vrijwel allemaal al eerder geopenbaard, even afgezien van de ontboezeming van voormalig FC Twente-keeper Piet Schrijvers dat hij vermoedelijk van Feyenoord-supporters geld aangeboden kreeg om Ajacied Johan Cruyff een doodschop te geven.

Het zijn vooral die hilarische anekdotes die echt beklijven. De pogingen om onsportiviteit in de sport semi-wetenschappelijk te onderbouwen zijn weinig origineel en dus minder geslaagd. Net als de als uiterst openhartig aangekondigde stukkies van onder anderen wielrenner Peter Winnen, steeplechaser Simon Vroemen, voetbalcoach Huub Stevens en volleybaltrainer Toon Gerbrands. Wie van hen onthullingen verwacht, komt al helemaal bedrogen uit.

Dat Winnen snoepte uit de verboden pot heeft-ie al uit en te na toegegeven, dat Stevens niet van schwalbes houdt kan voor kennisgeving worden aangenomen. Hij zal een daarmee te winnen Europacup echt niet teruggeven. Een glimlach ontlokt weer wel de mededeling van oud-scheidsrechter John Blankenstein dat door clubs aangeboden vrouwen bij hem als homofiel niet in smaak vielen en dat zijn weigering de aanbieders soms zichtbaar tot wanhoop dreef.

Natuurlijk ontbreken fatale dopinggevallen als Tommy Simpson en Birgit Dressel niet in Eerlijk duurt te lang, maar het boek zit pas echt snor als het gaat om de boerenslimheid waarmee de sportende mens sneller, hoger en verder wil komen dan hem van nature gegeven is. De marathonloopster die de metro neemt, de schaker met het braillecomputertje in de binnenzak, de wereldrecordhoudster op de 200 meter hardlopen van wie pas uit de autopsie na haar dood bleek dat ze een penis had en de schermer met een afstandsbediening in zijn degen zijn de echte krenten in de pap van list en bedrog die Jansen en Jansen opdienen. Waarmee de bedoeling van de auteurs om enerzijds een ode te brengen aan de sporter die met creatieve middelen zijn gebrek aan kracht en snelheid probeert te compenseren wel geslaagd is.

Dat het boek anderzijds ook een aanklacht wil zijn tegen de toegenomen macht van het geld in de sport sneeuwt bij de lezer snel onder.

Bestel dit boek. Klik hier
   

Het boek    
 
* verplicht in te vullen veld
: * Dhr. Mw.
Voorletter(s) : *
Naam : *
Organisatie :
Adres/Postbus : *
Postcode : *
Plaats : *
E-mail : *
 
bestelt *
 exemplaren van het boek "Eerlijk duurt te lang"

Opmerkingen :

Anti Spam regel :